Stop vandaag nog met suiker!

Het “witte gif” ook wel suiker genoemd is slecht voor je. Waarschijnlijk klinkt dit u bekend in de oren maar of wij er daadwerkelijk iets mee doen is nog maar de vraag. Ik wil graag door middel van dit artikel jouw overtuigen dat het nuttigen van suiker zo slecht voor je is dat je er vandaag nog mee moet stoppen.

Suiker maakt dik

Het nuttigen van suiker zorgt ervoor dat je al snel geneigd bent om er meer van te gaan eten. Dit is een typisch kenmerk van suiker. Echter 1 gram suiker levert dezelfde energiewaarde als 1 gram koolhydraten. Vaak stopt het nuttigen van suiker niet bij “1 snoepje” vaak gaat de halve zak leeg. De volgende dag wordt u niet gelukkig van het aantal kilogram dat de weegschaal laat zien.

Een slecht humeur

Door het eten van suiker komt het voor dat vooral kinderen en pubers een wisselend humeur hebben. Dat komt vanwege het feit dat suiker pieken en dalen veroorzaakt in ons bloedsuikerspiegel. Daarnaast zorgt suiker voor een grote hoeveelheid insuline wat weer invloed heeft op de hersenen. Dit kan onder andere het slechte humeur veroorzaken. Hier wordt u zelf als persoon niet gelukkig van maar u omgeving al helemaal niet!

Net zo verslavend als alcohol

Eigenlijk had de titel van deze tussenkop ook als volgt kunnen zijn: “Net zo verslavend als Cocaine!” en dan zult u denken: “Hou toch op, overdrijven is ook een vak”. Ik kan u vertellen: Ik overdrijf niet!

Suiker stimuleert het beloningssysteem in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat u hersenen een seintje geeft wanneer er onvoldoende suiker in het bloed zit. U wordt dan eigenlijk verplicht om alsnog suiker te nuttigen terwijl u achteraf wellicht spijt krijgt vanwege het feit dat u toch weer suiker heeft genuttigd. De verslaving en het verlangen naar suiker zorgt ervoor dat u beslissingen neemt waarbij u achteraf spijt van krijgt.

Gaat u de “challenge” met mij aan?

Ik daag u uit… en dat is niet omdat ik perse wil winnen maar om u te overtuigen dat u zich beter, fitter en sterker zult voelen wanneer u stopt met het eten van suiker. Ik wil er graag iets tegenover zetten. Iets tastbaars echter doe ik dat niet. U moet het namelijk geheel zelf doen en er achter staan wat u gaat doen. Wanneer u niet overtuigd bent dan zult u alweer snel teruggrijpen naar een snoepje of chocolaatje.

Wanneer u echter wel overtuigd bent dat het “witte gif” echt zo slecht is als alcohol en drugs dan vraag ik u om vanaf nu 10 dagen geen suiker te nuttigen. Het enige voordeel ten opzichte van alcohol en drugs dat je niet zulke heftige ontwenningsverschijnselen hebt. De eerste paar dagen waarbij u geen suiker nuttigt zult u waarschijnlijk wat last hebben van hoofdpijn en een slecht humeur. Al na 10 dagen zult u zich al energieker en beter voelen. Ik zou het zeer op prijs stellen als u na deze 10 dagen een reactie wilt achterlaten. Het wordt zwaar en heftig maar u zult mij achteraf dankbaar zijn.

One Reply to “Stop vandaag nog met suiker!”